Jelenlegi szövegméret: 100%

Mozgássérülés - Info

Nem szabad elfelejteni, hogy a mozgásközpont sérülése különböző területekre hat ki, amikből nem lehet kihagyni a beszédközpontot sem! Ennek értelmében a beszélő szervek sérülése is a mozgássérültségek közé sorolható.

Ezt a véleményt támasztja alá Christoph Leyendecker meghatározása, mely szerint egy személy akkor mozgássérült, ha mozgásszervi sérülései, más szervi károsodásai vagy krónikus betegsége miatt viselkedési lehetőségei annyira beszűkültek, hogy az akadályozza a szociális interakciókban. (Wikipédia)

Viszont, a kialakult beszédzavarokat, s ezek vonzatait nem soroljuk a mozgássérültség fogalmába.
Meg kell említeni, hogy a mozgássérültség, főként a veleszületett változat gyakran együtt jár egyéb fogyatékosság meglétével. Ebben az esetben halmozottan fogyatékos személyről van szó.

Érdekes megfigyelésünk, hogy amikor - nagyon gyakran - a mozgássérülés együtt jár egyéb sérüléssel, sérülésekkel; a szülők nem a mozgássérülést, hanem a mozgássérülés melletti másik sérülést, sérüléseket tekintik elsődlegesnek. Ebből adódik az a jelenség, hogy már gyermekkorban inkább csatlakoznak pl. az értelmi sérültek táborához, vagy a siketekhez, esetleg a látássérültekhez azon halmozott fogyatékos gyermekek szülei, akiknél csak az egyik fogyatékosság a mozgássérülés.

Összességében nagyon fontos tudni, hogy milyen okból alakult ki a mozgássérültség adott állapota. Ha viszont ez valamilyen okból nem lehetséges, nagyon nagy odafigyelést igényel, hogy a sérültség megfelelőképpen legyen kezelve.

A mozgássérültség megváltoztatja az érintett testsémáját, befolyásolja cselekedeteit, gondolkodását. Ezért, az érzékelései a normál esettől eltérnek, így tapasztalatszerzési lehetőségei beszűkülnek. Ez befolyásolja életüket a hőháztartástól, a társkapcsolatokon át az egyéni önellátás különböző fázisainak lehetőségéig. Van, aki a megfelelő segédeszközök használatával képes mindarra, mint egy átlagember, és akad olyan mozgássérült személy is, akinek a legelemibb szükségleteiben is segítség kell.

A segítő szervezetek listáját lásd a hasznos linkeknél és az összfogyi alatt.

Ha érdekesnek találtad, add tovább:
facebook Google+ Twitter