Jelenlegi szövegméret: 100%

Látássérült Érdekképviselet

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

Hazánkban a vakok és gyengénlátók legfőbb érdekképviseleti szerve a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ).

A szervezet legfőbb feladatai:

„A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 90 éve áll a hazai látássérült emberek szolgálatában. Érdekvédelmi tevékenységeinkkel és sokszínű szolgáltatásainkkal próbálunk könnyebb és élhetőbb világot teremteni a vak emberek számára. Pontírásban, hanganyagban és elektronikus formában készült folyóirataink és könyveink egyedülállóan biztosítják számukra az információhoz jutást, kultúrát és a szórakozást. Tankönyvellátó csoportunk szerzi be és alakítja át látássérült tanulóink számára a tananyagot. Segédeszközboltunkban az önálló életvitelt megkönnyítő termékekhez juthatnak hozzá a látássérült emberek.„

Forrás: www.mvgyosz.hu

Az MVGYOSZ minden megyében rendelkezik tagszervezetekkel, Budapesten, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két egyesület is található. E megyékben és a fővárosban érdemes mindkét egyesületet megkeresni, és a szimpatikusabbat választani. Továbbá akár olyan egyesületek háza táján is érdeklődhetünk, akik szolgáltatásai tetszenek nekünk, és elérhetőek számunkra. Általában ugyan a tagság tekintetében a megyei szervezetek között a területi elv érvényesül, ám ez nem kötelezettség! Ha egy másik megye egyesületét megfelelőbbnek érezzük, bátran jelentkezzünk be oda!

Az egyes egyesületek szolgáltatásai igen változóak, álljon itt két egyesület példája a teljesség igénye nélkül, koránt sem ez a reklám helye:

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE)
Egyesületünk gyakran az ország teljes területéről fogad és lát el ügyfeleket. A Közép-magyarországi régióban hazánkban legnagyobb számban és sűrűségben, a Magyar Államkincstár legutóbbi becslése szerint mintegy 8000 fő vak és gyengén látó ember él itt, így egyesületünk ellátotti köre igen népes, ami indokolja szolgáltatásaink folyamatos fenntartását.
A VGYKE a vak és gyengénlátó emberek részére információszolgáltatást nyújt. Munkanapokon folyamatosan elérhető ügyfélszolgálati hálózatot tartunk fenn és helyi közösségeket mentorálunk Budapesten (I., IV., XII., XIII., XIV., XVII., XIX. kerület) és Pest megyében (Budaörs, Cegléd, Vác, Dabas, Pilisvörösvár, Gödöllő és Szentendre). Támogató szolgálatot működtetünk, az érintettek részére kulturális, egészségmegőrző, rehabilitációs és szabadidős programokat szervezünk, képzési lehetőségeket biztosítunk, igyekszünk munkalehetőségeket találni sorstársainknak, emellett érdekvédelmi tevékenységet folytatunk, mely magába foglalja az akadálymentesítéssel kapcsolatos tanácsadást és szakmai segítségnyújtást és a szemléletformáló tevékenységet is. E feladatokat a fiatal látássérült szakemberekből álló, lendületes vezetőség és az integrált, látássérült és látó dolgozókból álló munkatársi csoport maximális lelkiismeretességgel végzi, és folyamatosan igyekszik keresni az új szolgáltatási formák és segítségnyújtási lehetőségek megvalósíthatóságának útjait.

Forrás: http://www.vgyke.com/a-szervezet/

Elsődleges célcsoportunk a Budapesten és Pest megye településein élő 14 év feletti vak és gyengénlátó személyek, kb. 6000 fő. Tevékenységeinkkel egyaránt meg kívánjuk célozni a fiatal, középkorú és idős generációt, részükre eltérő igényeiknek megfelelően igyekszünk kialakítani programjainkat, szolgáltatásainkat. Közvetett célcsoportunk a látássérült személyek hozzátartozói, a velük foglalkozó szakemberek és a széles értelemben vett nyilvánosság is.

Forrás: http://www.vgyke.com/ujlatasmod/?p=rolunk

Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete
Szolgáltatások:

 • Akadálymentesítés
 • Szülősegítő szolgáltatás
 • Közösségi szolgálat
 • Nagybetűs asztali naptár
 • Érzékenyítés és szemléletformálás
 • Hangstúdió
 • Kedvezményes fürdőjegyek
 • Fehérbotok és nagyítók
 • Telefonon éjjel-nappal
 • Segédeszköz kölcsönzés
 • Tananyagok szkennelése
 • Braille
 • Oktatás
 • Informatikai segítség
 • Segítő eszközeink
 • Fénymásolás-Spirálozás

Forrás:www.vakegy.hu

Ha érdekesnek találtad, add tovább:
facebook Google+ Twitter