Jelenlegi szövegméret: 100%

Értelmi sérülés - Érdekvédelem

Az értelmi sérültek legfőbb érdekvédelmi szerve az ÉFOÉSZ, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (http://www.efoesz.hu/ ). Az ÉFOÉSZ fő tevékenysége a célcsoportjának érdekvédelme, mely az ingyenes jogi tanácsadáson túl a jogszabályi változások véleményezése, modellprogramok kidolgozása. Kiemelt céljuk az Új Polgári Törvénykönyv kapcsán a cselekvőképtelenség fogalmának eltörlése, és a támogatott döntéshozatal modelljének kiépítése.

http://www.kezenfogva.hu/
Küldetésük:

„A KézenFogva Alapítvány 1993 óta dolgozik egy befogadó társadalomért, melyben a fogyatékos emberek képesek méltósággal élni napjaikat. A fogyatékos emberek közül is a leghátrányosabb helyzetben lévő értelmi fogyatékos és halmozottan sérült emberek ügyének támogatását választottuk feladatul. A fogyatékos egyént környezetébe ágyazva érjük el közvetlenül és közvetetten, életének minden fázisában: A családon keresztül, a szakembereken át, az ellátásban résztvevő szervezeteken keresztül vagy a társadalom egészét megszólítva dolgozunk.”

A De juRe Alapítvány (http://www.drahu.org.hu) jogvédelemmel, jogi és akadálymentesítési tanácsadással, képzésekkel, ösztöndíjprogramokkal áll a sérült emberek és hozzátartozóik szolgálatára, de jelentős lobbitevékenységet is folytat.

A Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány (Mental Disability Advocacy Center – MDAC) (http://www.mdac.info/hu) egy nemzetközi emberi jogi szervezet, amely az értelmi fogyatékossággal és a pszichoszociális fogyatékossággal kapcsolatos jogok érvényesítésének előmozdításáért dolgozik. Az MDAC a jogérvényesítés eszközeivel kívánja elérni az egyenlőség és a társadalmi befogadás megvalósulását: stratégiai perek indításával, érdekképviseleti munkával, kutatási és monitoring programokkal, valamint kapacitásfejlesztéssel. Az MDAC részvételi státusszal rendelkezik az Európa Tanácsban, és 2011-ben különleges konzultatív státuszt kapott az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsában.

Ha érdekesnek találtad, add tovább:
facebook Google+ Twitter